
Vores vedtægter
Vedtægterne er fundamentet for vores arbejde og den ramme, som sikrer, at vi handler i overensstemmelse med vores værdier og formål.
Her finder du de retningslinjer og principper, vi følger for at sikre en fair, gennemsigtig og ansvarlig drift af foreningen. Vedtægterne beskriver blandt andet, hvordan vi er organiseret, hvordan vi træffer beslutninger, og hvordan vi forvalter vores midler til gavn for medlemmerne og de projekter, vi støtter.
Vi opdaterer vores vedtægter, når det er nødvendigt, så de altid afspejler foreningens udvikling og medlemmernes ønsker.
Har du spørgsmål til vores vedtægter, eller ønsker du indblik i, hvordan de bliver brugt i praksis, er du altid velkommen til at kontakte os.
§ 1 Navn og hjemsted
CVR: 44564432
Foreningens navn er DET BLÅ KOMPAS
Foreningens primære hjemsted hjemstavnshavn er Mosede Havn, Greve Kom-mune, sekundært Bogense Havn.
§ 2 Foreningens formål
Stk. 1
Foreningen er en ikke politisk frivillig landsdækkende forening med et almennyt-tigt formål.
Stk. 2
Formålet med foreningen er, via sejlads og maritime aktiviteter på og omkring havet, at skabe glæde, håb og livslyst hos tilskadekomne politifolk og deres nærmeste pårørende, herunder andre faggrupper, der kan relateres til bered-skabsarbejde.
Stk. 3
Bidrage til at udbrede viden om, hvad der udløser PTSD hos tilskadekomne poli-tifolk og andre faggrupper, og på den måde medvirke til at forebygge og af-hjælpe skader, mistrivsel og overbelastninger så følgerne minimeres.
Stk. 4
Følge op på erfaringer og oplyse interesserede personer, organisationer og virk-somheder om de erfaringer foreningen drager via sine aktiviteter.
§ 3 medlemsforhold
Stk. 1
Som aktivt medlem kan optages enhver myndig person, der tilslutter sig forenin-gens formål og vil arbejde herfor og som betaler kontingent for en periode på mindst tre måneder.
Stk. 2
Der kan på samme måde optages passive medlemmer.
Stk. 3
Bestyrelsen kan udpege æresmedlemmer med taleret på generalforsamlingen.
Stk. 4
Medlemmerne er forpligtet til at overholde foreningens vedtægter og øvrige be-stemmelser.
Stk. 5
Anmodning om medlemskab behandles af bestyrelsen, og medlemskabet gælder fra, at bestyrelsen har oprettet det. Bestyrelsen kan afslå medlemskab, hvis der foreligger en begrundelse herfor. Afslag på medlemskab kan kræves indbragt for generalforsamlingen af den, der har fået afslag. Anmodning herom skal frem-sættes inden fire uger efter, at afslaget er meddelt. Anmodningen behandles på førstkommende generalforsamling.
Stk. 6
Udmeldelse sker skriftligt ved meddelelse til bestyrelsen. Udmeldelse kan ske med én måneds varsel til udgangen af en kontingentperiode. Alle økonomiske mellemværender opgøres og betales ved udmeldelse.
Stk. 7
Bestyrelsen kan etablere en støtteforening som alle kan blive medlem af.
§ 4 Kontingent
Stk. 1
Kontingentet fastsættes af generalforsamlingen. Der kan fastsættes forskellige kontingenter for konkrete grupper af medlemmer, herunder aldersbestemt kon-tingent for aktive, kontingent for passive medlemmer og eventuelt helt eller del-vist frikontingent for grupper af ledere. Desuden kan bestyrelsen fritage et med-lem for kontingentbetaling, hvis særlige forhold taler for det.
Stk. 2
Bestyrelsen opkræver kontingent og fastlægger betalingsterminer og opkræv-ningsform.
Stk. 3
Hvis et medlem ikke betaler kontingent rettidigt, og ikke har betalt efter at være blevet rykket, slettes den pågældende som medlem. Sådant ophør af medlem-skabet kan ikke kræves indbragt for generalforsamlingen.
§ 5 Udelukkelse og eksklusion
Stk. 1
Et medlem kan udelukkes midlertidigt for en periode op til seks måneder eller kan ekskluderes, hvis vedkommende handler til skade for foreningen, eller hvis vedkommende ikke opfylder sine medlemsforpligtelser. Eksklusion indebærer, at medlemskabet ophører.
Stk. 2
I sager om midlertidig udelukkelse og eksklusion har medlemmet krav på at blive hørt, inden bestyrelsen træffer sin afgørelse. I sager om eksklusion har medlemmet desuden krav på, at bestyrelsens afgørelse prøves på førstkom-mende generalforsamling, og sagen sættes på dagsordenen som et særligt punkt. Hvis den ekskluderede ønsker at bruge denne mulighed, skal anmodning herom fremsættestil bestyrelsen inden fire uger efter, at eksklusionen er med-delt. Bestyrelsens afgørelse om eksklusion gælder, selvom den er krævet ind-bragt for generalforsamlingen, medmindre bestyrelsen bestemmer andet.
Stk. 3
Generalforsamlingen kan godkende bestyrelsens beslutning om eksklusion med almindeligt flertal.
Stk. 4
Hvis et ekskluderet medlem senere anmoder om optagelse i foreningen, afgør bestyrelsen spørgsmålet.
§ 6 Ordinær generalforsamling
Stk. 1
Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed i alle anliggender, med-mindre andet fremgår af disse vedtægter.
Stk. 2
Ordinær generalforsamling afholdes en gang årligt inden udgangen af februar måned.
Stk. 3
Bestyrelsen indkalder til generalforsamling med mindst seks ugers varsel ved meddelelse på hjemmeside og e-mail til alle medlemmer med kendt e-mail-adresse. Indkaldelsen skal indeholde tid og sted og foreløbig dagsorden, samt oplysning om, at forslag fra medlemmer skal være fremme hos bestyrelsen se-nest fire uger før generalforsamlingen. Bestyrelsen kan selv fremsætte forslag. Endelig dagsorden udsendes senest to uger før generalforsamlingen på samme måde som indkaldelsen, og den endelige dagsorden skal indeholde oplysning om de forslag, som skal behandles, de valg, der skal foretages, og regnskab og an-dre bilag til dagsordenen skal medfølge.
Stk. 4
Adgang til generalforsamlingen har alle foreningens medlemmer, samt personer bestyrelsen har inviteret. Stemmeret har alle medlemmer, der har været med-lem af foreningen i mindst to måneder og ikke er i kontingentrestance. Der kan kun stemmes ved personligt fremmøde.
Stk. 5
En lovlig indkaldt generalforsamling er beslutningsdygtig uanset antallet af frem-mødte.
Stk. 6
Generalforsamlingen ledes af en dirigent, der vælges af generalforsamlingen, og som ikke må være medlem af bestyrelsen.
Stk. 7
Beslutninger træffes ved almindeligt flertal. Til vedtægtsændringer og beslutning om opløsning kræves dog kvalificeret flertal, jf. §§ 13 og 14. Ved personvalg er den valgt, der opnår flest stemmer.
Stk. 8
Valgbar til bestyrelsen er ethvert medlem. Valgbar som revisor er ethvert med-lem.
Stk. 9
Bestyrelsen sørger for, at der tages referat over generalforsamlingens beslutnin-ger. Referatet godkendes og underskrives af dirigenten.
§ 7 Dagsorden for ordinær generalforsamling
Stk. 1
Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal mindst omfatte følgende punkter:
1) Valg af dirigent
2) Bestyrelsens beretning
3) Aflæggelse og godkendelse af årsregnskab for det forløbne år
4) Aflæggelse og godkendelse af bestyrelsens forslag til kontingent og bud-get for det kommende år
5) Behandling af indkomne forslag
6) Valg til bestyrelsen
a) Valg af formand (i lige år)
b) Valg af kasserer (ulige år)
c) Valg af sekretær (ulige år)
d) Valg af øvrige bestyrelsesmedlemmer, 2 i lige år, 1 i ulige år
7) Valg af en revisor
8) Eventuelt
§ 8 Ekstraordinær generalforsamling
Stk. 1
Ekstraordinær generalforsamling kan til enhver tid indkaldes af bestyrelsen og skal indkaldes, når mindst en femtedel af foreningens stemmeberettigede med-lemmer skriftligt over for bestyrelsen fremsætter krav herom med angivelse af det emne, som kræves behandlet.
Stk. 2
Ekstraordinær generalforsamling skal afholdes senest fire uger efter, at kravet er modtaget. Indkaldelse skal ske med mindst to ugers varsel. Reglerne om indkal-delsesmåde og generalforsamlingens gennemførelse gælder i øvrigt på samme måde som for ordinær generalforsamling.
§ 9 Bestyrelsen
Stk. 1
Bestyrelsen er foreningens daglige ledelse og repræsenterer foreningen i alle for-hold. Bestyrelsen kan nedsætte nødvendige udvalg og arbejdsgrupper til vareta-gelse af løbende eller enkeltstående opgaver.
Stk. 2
Bestyrelsen består af 6 medlemmer, en formand og 5 yderligere medlemmer. Bestyrelsen konstituerer i øvrigt sig selv, og foretager fornøden fordeling af op-gaverne. Alle valg sker på ordinær generalforsamling for to år. I lige år vælges formand og 2 medlemmer og i ulige år vælges 3 medlemmer. Ved længereva-rende forfald indtræder en af bestyrelsen udpeget suppleant. Hvis en suppleant indtræder i bestyrelsen, skal den pågældende bestyrelsespost besættes ved valg på den førstkommende ordinære generalforsamling.
Stk. 3
Bestyrelsen kan selv fastsætte en forretningsorden. Bestyrelsen er beslutnings-dygtig, når bestyrelsesformanden, eller ved dennes lovlige forfald en af bestyrel-sen udpeget suppleant for formanden, og mindst halvdelen af medlemmerne er til stede. Der udarbejdes referat af bestyrelsens møder, der gøres tilgængelige for medlemmerne.
Stk. 4
Ved længerevarende sygdom, udover 3 mdr. eller orlov, udpeger bestyrelsen en suppleant for formanden. Udpegningen sker ved flertalsafstemning i bestyrelsen.
§ 10 Regnskab og revision
Stk. 1
Foreningens regnskabsår er kalenderåret.
Stk. 2
Bestyrelsen udarbejder årsregnskab. Regnskabet skal indeholde resultatopgø-relse over driften samt status. Dette regnskab revideres og skal godkendes af generalforsamlingen.
Stk. 3
Regnskabet revideres af to af generalforsamlingen valgte revisorer. På hver ordi-nær generalforsamling vælges én revisor for to år.
Stk. 4
Revisorerne skal hvert år gennemgå årsregnskabet og påse, at det er regn-skabsmæssigt korrekt, og at indtægter og udgifter er udtryk for rimelige disposi-tioner. Revisorerne skal forsyne årsregnskabet med en påtegning. Revisorerne har til enhver tid adgang til at påse bogføring og foreningens beholdninger.
§ 11 Tegningsret og hæftelse
Stk. 1
Foreningen tegnes af formanden sammen med kassereren.
Stk. 2
Der påhviler ikke foreningens medlemmer nogen personlig hæftelse for de for-pligtelser, der påhviler foreningen. Bestyrelsesmedlemmer hæfter heller ikke for disse forpligtelser.
§ 12: Foreningens kapital
Stk. 1
Kapital tilvejebringes via medlemsbidrag, donationer, foredrag, frivillige bidrag og salg af merchandise og skal administreres jævnfør gældende lovgivning og ordentlighed.
Stk. 2
Donationer kan doneres til øremærkede formål efter godkendelse af bestyrelsen. Donationerne skal allokeres særskilt i regnskabet.
Stk. 3
Foreningens formue kan ikke pantsættes.
Stk. 4
Eventuelt overskud i foreningen må kun anvendes til formål som er nævnt i § 2.
Stk. 5
Foreningens likvide formue anbringes i en af det danske Finanstilsyn godkendt bank her i landet.
§ 13 Vedtægtsændringer
Stk. 1
Ændring af vedtægterne kan ske på enhver generalforsamling, når mindst to tredjedele af de afgivne stemmer er for forslaget.
Stk. 2
Vedtagelse af fusion med en anden forening afgøres efter reglerne om vedtægtsændringer. Sådan fusion kan alene ske med en i Danmark hjem-mehørende forening med et formål, der er sammenligneligt med nærvæ-rende forenings.
§ 14 Opløsning
Stk. 1
Beslutning om foreningens opløsning kræver vedtagelse på to på hinanden føl-gende ekstraordinære generalforsamlinger. Der skal mindst være seks uger mel-lem de to generalforsamlinger. Til vedtagelse af opløsning kræves, at mindst to tredjedele af de afgivne stemmer er for beslutningen på begge generalforsamlin-ger.
Stk. 2
På den afsluttende generalforsamling skal træffes beslutning om, hvilke almen-nyttige formål foreningens formue skal anvendes til. Ingen medlemmer kan få andel i formuen.
Stk. 3
Til at forestå opløsningen af foreningen vælger den afsluttende generalforsam-ling to personer til at gennemføre alle nødvendige dispositioner.
Godkendt den 21.01.2024

Henrik Orye
Formand

Jesper Schultz
Næstformand

Lars Lundberg
Bestyrelsesmedlem

Kim Høxbro
Bestyrelsesmedlem

Gitte Klestrup
Bestyrelsesmedlem